8 Mart 2015 Pazar

MAYALI HAMURLARIN PÜF NOKTALARI


  • Mayalı hamur hazırlarken ilk önce kullanacağınız malzemelerin kaliteli olduğundan emin olmalısınız. Hamuru vazgeçilmez malzemeleri, un, maya, yumurta, süt ne kadar kaliteli ve taze olursa hazırladığınız hamur işleri o kadar güzel olacaktır. Kullanılan malzemelerin birinin bayat olması hazırladığınız hamurun yeterince kabarmamasına neden olabilir. Kullandığınız malzemelerin son kullanma tarihini de dikkate almalısınız.
  • Son zamanlarda hamurlar için instant mayalar tercih edilse de yaş mayanın verdiği sonucu almak her zaman mümkün olmayabilir. yaş maya ile hazırladığınız hamurlar daha puf ve daha kabarık olacaktır. Maya çok çabuk bozulan gıdalardandır. Dolayısı ile saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Mayanın taze olup olmadığını anlamanız için mayayı elinizle ezmeniz gerekecektir. Elinizle ezdiğiniz maya hemen dağılıyorsa gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Yazın hazırlanacak hamur işlerine yarım paket maya kafi gelirken kışın hazırlanan hamurlar için bir paketi tamamen kullanmanız gerekebilir.
  • Mayalı hamurlara bir miktar toz şeker ilave ederseniz hazırladığınız poğaçaların daha lezzetli olduğunu ve daha çok kabardığını fark edebilirsiniz.
  • Yoğurduğunuz hamur tamamen hazır olduğunda elinize yapışan bir kıvam da olmalıdır. Ayrıca hamurun özleşmesi için en az 15 dakika yoğurmalısınız. Yoğurma işlemi tamamen bittiğinde hamur ele yapışmamalıdır.
  • Mayalı hamurlarda kullanılan un mutlaka elenerek kullanılmalıdır. Ayrıca un harcın içine yavaş yavaş eklenmelidir.
  • Hazırladığınız hamuru yoğurduktan sonra en az 10 dakika dinlenmeye bırakmalısınız.
  • Şekil vermek için hazır olan hamurlara istenilen şekiller verildikten sonra tepsi mayasını alması için yine 10 dakika kadar beklemelisiniz. Çünkü şekil verme işlemi sırasında hamurun kabarıklığı sönecektir. Bu nedenle şekil verdiğiniz hamurların üzerine yumurta sarısı sürdükten ve gerekli süslemeyi yaptıktan sonra biraz tepside bekletmelisiniz.
  • Bekletme süresi tamamlandıktan sonra önceden ısıtmış olduğunuz fırında fırının kapağını açmadan pişirmelisiniz.
  • Son olarak dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı kullandığınız malzemelerin mutlaka oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz. Tersi durumda emeğiniz boşa gidebilir ve dilediğiniz gibi yumuşak ve kabarık poğaçalar elde edemeyebilirsiniz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder