22 Şubat 2015 Pazar

NEFİS AÇMA


NEFİS AÇMA
MALZEMELER
  • 3 su bardağı un
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı instant maya ( toz maya )
  • 1  çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yumurta ( 1 yumurta sarısı üzeri için ayrılır )
  • Yaklaşık 100 gr tereyağı
Üzeri için
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
 
Öncelikle bir kaseye ılık süt, şeker, maya ilave edilerek mayanın kıvam alması sağlanır. Derin bir kaba bütün malzemeler ilave edilir, ortası havuz biçiminde açılır kasedeki mayalı karışımdan dökülerek yoğrulur.
( Tarifteki ölçü yaklaşık olarak verilen ölçüdür unun kalitesine göre ölçü değişebilir )
Yumuşak ele yapışan bir hamur elde edilir. Hamur 8 parçaya bölünür


her bir parça merdane ile ya da el ile avuç içi büyüklüğünde açılır, bezelye büyüklüğünde tereyağı serpiştirilir ve tereyağı hamura yedirilerek hamur genişletilir, tabak büyüklüğünde olduğunda bir kenarda bekletilir
.



Diğer bezelere de aynı işlem uygulanarak üst üste dizilir.




Tüm bezeler üst üste eklendiğinde hafifçe un serpiştirerek tüm katlar merdane yardımıyla açılır. Oldukça büyük bir ebatta olduğunda tekrar tereyağı serpiştirip hamura yedirerek hamur inceltilir.



Kenarından kıvırarak rulo şeklinde sarılır. Son olarak hamurun uç kısımlarından tutup ters yönlere çevirerek burgu şeklinde inceltilir,



istenilen incelikte olduğunda bıçak yardımıyla karış karış kesilip uçları birleştirilerek yağlanmış tepsiye dizilir. 



Üzeri için ayrılan yumurta, 1 çay kaşığı pudra şekeri ve 1 çay kaşığı sıvı yağ ile karıştırılır, fırça ile açmaların üzerine sürülür.Mayalanmaya bırakılır ( yaklaşık 30-40 dk)
Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 200 derecede 10-15 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
( çabuk piştiğinden dolayı yanmaması için dikkatli olunması gerekir )
 Şimdiye kadarki en güzel tereyağlı açma tarifi... Afiyet şifa  olsun.... :)

TARİFLERİMİZİN KOPYALANIP ŞAHISA AİT OLARAK YAYINLANMASI YASAKTIR.
ANCAK SAYFAMIZDAN BEĞENİP PAYLAŞIMDA BULUNABİLİRSİNİZ...
EMEĞE SAYGI GÖSTERECEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ..

  www.facebook.com/ascimutfakta/timeline
 sayfamızdan takibe alıp yeni tariflerimizden haberdar olabilirsiniz..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder