8 Nisan 2015 Çarşamba

KOLAY BÖREK ( Patatesli )


MALZEMELER

  • 125 gr tereyağı
  • 6 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • Yaklaşık 7,5 su bardağı un
Üzeri için
  • 1 yumurta sarısı
Harcı için
  • 3 orta boy patates
  • 3 diş sarımsak
  • 3 çay kaşığı biber salçası
  • 2 orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı ucu ile karabiber
  • 1 çay kaşığı ucu ile kimyon
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI

Ön hazırlık olarak patateslerin kabukları soyulur , küp şeklinde doğranır.Tencereye alınıp kaynamış su ile  tuz ilave ederek 15 dk pişirilir.

Bu arada hamuru hazırlanır.
Derin bir kabın içine tüm malzemeler ilave edilerek un azar azar dökülüp yumuşak bir hamur elde edilir.Üzeri örtülerek 15 dk. dinlenmeye bırakılır.

Harc hazırlanır.Patateslerin iyice piştiğinden emin olmak için çatal ya da bıçak yardımıyla dağılıp dağılmadığı kontrol edilir. ( püre olacağı için iyice pişmesi işimizi kolaylaştırır )

Pişen patatesler büyük bir süzgeçe dökülerek suyu süzülür.Derin bir kaba alınarak ister rondadan geçirilerek ya da bardak altı ile ezilerek püre kıvamına getirilir.

Soğanlar uzun uzun doğranıp yapışmaz tavaya alınıp orta hararette 5 dk kavrulur.Salça ekleyerek biraz daha kavrulur.Hazırladığımız püre ilave edilir iyice karıştırılır.

Baharatları ekleme zamanı geldi :) Resimde gördüğünüz gibi baharatlar eklenerek karıştırılır.Harcımız hazır :)

Hamur resimde gördüğünüz gibi 2 eşit parçaya bölünür.1.parça oklava ile açılır.
 ( ne kadar büyük açılırsa o kadar kat kat olur )


Fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı sürülür rulo şeklinde kıvrılır sonra bir ucundan tutarak kendi etrafında çevrilir. ( resimdeki gibi ) spiral şeklinde sarılır.2. parçaya da aynı işlem uygulanır.Streçlenip buzdolabında 1 saat bekletilir. ( 1 gün önceden de hazırlayabilirsiniz )



Fırın tepsisi tereyağı ile yağlanır.Buzdolabında bekletilen hamur merdane yardımıyla fırın tepsisi ebatında açılır.Yine merdane yardımıyla düzgünce tepsiye yerleştirilir.Hazırladığımız harcın tamamı hamurun üzerine yayılır.




2.hamur parçasına da aynı işlem uygulanarak harcın üzeri kapatılır.Bıçak ile kare şeklinde dilimlenir.Üzerine yumurta sarısı sürülür.Çörek otu ya da susam serpilir.

175 derecede iyice ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirilir.Kat kat çıtır çıtır bir börek hazırladık...Kolay ve pratik...Börek açmayı sevmeyenler için denenebilecek harika bir tarif...

Şimdiden afiyet şifa olsun...

Bir sonraki tarifte görüşmek üzere hoşçakalın :)





Görüş ve önerileriniz için yorum bırakabilirsiniz...

TARİFLERİMİZİN KOPYALANIP ŞAHISA AİT OLARAK YAYINLANMASI YASAKTIR.
ANCAK SAYFAMIZDAN BEĞENİP PAYLAŞIMDA BULUNABİLİRSİNİZ.
EMEĞE SAYGI GÖSTERECEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ..


sayfamızdan takibe alıp yeni tariflerimizden haberdar olabilirsiniz...
ESEN KALIN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder