12 Nisan 2015 Pazar

MERCİMEKLİ ÇİÇEK POĞAÇA




Kalori miktarını öğrenmek için tıklayın





Yine güzel bir tarifle buradayız.
Mercimekli poğaça denemediyseniz bu tarif ve poğaçanın bu şekliyle denemenizi tavsiye ederim.
Mercimek tam vitaminli diyet lifi deposudur.İçerisinde yüksek oranda yararlı karbonhidrat bulunur.

Bu konuyu biraz araştırıp detaylandıralım :)

Yeşil mercimekte % 24 oranında protein bulunuyor.1 kg mercimek , 1 kg etteki ve 1 kg buğday ekmeğindeki albumin , karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılıyor.

Ayrıca A, B1, B2, C vitaminleri , kalsiyum , sodyum , potasyum , demir , fosfor , kükürt , çinko , klor , bakır , iyot , karbonhidrat içeriyor.

Özellikle kansız , halsiz, sinirli kişilere yararlıdır.İçine et veya kıyma konulmasına gerek yoktur.Az sıvı yağ ile pişirilirse daha sağlıklı olur. Kolestrolü olanlar için risk taşımaz.


  • Besin değeri oldukça yüksek olduğundan zihne ve vücuda güç verir.Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Gözlere yararlıdır.
  • Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
  • Kansızlığa faydalıdır.
  • Anne sütünü arttırır
  • Kan akışını hızlandırır , kandaki kolestrol oranını düşürür.
  • Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığını korur.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırıp kabızlığı giderir.
  • Yeşil mercimeğin suyunu kaynatıp tüketirseniz kas ağrılarından kurtulmanızı sağlar...
Şimdi tarifimize geçelim :)

MALZEMELER

  • 1 şişe maden suyu ( soda )
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı instant maya ( toz maya )
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Yaklaşık 5,5 su bardağı un
  • 1 yumurta sarısı ( üzeri için )
İç malzemesi
  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 4 su bardağı su
  • 2 orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz

HAZIRLANIŞI

Ön hazırlık olarak mercimekler yıkanıp seçilir.Orta boy tencereye alınıp ölçüdeki su miktarı ile suyunu çekene kadar pişirilir.Soğanlar ince ince doğranır.Suyunu çeken mercimeklere ilave edilerek sıvı yağ ve tuz ekleyerek pişene kadar kavrulur.Piştikten sonra ocağın altı kapatılır ve baharatlar eklenir.

Bir kasede yoğurt ile suyu karıştırıp ayran kıvamında olduğunda , şeker ile maya ekleyip karıştırılır ve köpürmesi beklenir.


Derin bir kaba tüm malzemeler eklenir. Un kontrollü olarak azar azar ilave edilir.Yumuşak bir hamur hazırlanır.
5 dakika dinlendirerek hamurdan eşit olarak küçük küçük parçalar koparılır. 



Hamurdan koparılan her parça el ayası kadar açılır içine hazırlanan mercimekli harcdan eklenerek kapatılır.

Hamuru ters çevirerek mutfak makası ya da bıçakla kenarları belli aralıklarla kesilir.
Yağlanmış tepsiye aralıklarla dizilir.
 ( Hamurunuzun üste gelecek kısmı kalın olmalı aksi halde pişerken aradaki boşluklar kapanmaz ve görüntüsü hoş olmaz )

En son koparılan parçaların bir kısmıyla minik toplar yapılarak tepsideki poğaçaların üzerine eklenerek yumurta sarısı sürülür.Böylece  yaklaşık 20-30 dakika mayalanması için bekletilir.
Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.


Afiyet şifa olsun...


ALTERNATİF :

  • Dilerseniz harcın içine domates , maydanoz ilave edebilirsiniz.

Görüş ve önerileriniz için yorum bırakabilirsiniz...

TARİFLERİMİZİN KOPYALANIP ŞAHISA AİT OLARAK YAYINLANMASI YASAKTIR.
ANCAK SAYFAMIZDAN BEĞENİP PAYLAŞIMDA BULUNABİLİRSİNİZ.
EMEĞE SAYGI GÖSTERECEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ..


sayfamızdan takibe alıp yeni tariflerimizden haberdar olabilirsiniz...
ESEN KALIN.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder