11 Kasım 2015 Çarşamba

1 PORTAKAL İLE 2 LİTRE PORTAKALLI İÇECEK




MALZEMELER

  • 1 adet portakal
  • 1 su bardağı şeker
  • 10 su bardağı su
  • İnce süzgeç ya da mutfak için kullanılmamış ince beyaz tülbent kumaşı
HAZIRLANIŞI

Öncelikle 1 adet portakalın (acımsı tadının oluşmaması için) dondurucuda iyice donması gerekli...
( tercihen 1 gün )
Mutfak için ince beyaz kullanılmamış bir tülbent beziniz olsun bunu limonata , portakal suyu vs... için kullanın.İnce tel süzgeç de kullanabilirsiniz.

Donmuş portakal 5-10 dk oda ısısında bekletilir ve dörde bölünür şeker ile birlikte mutfak robotunda iyice parçalanır.

Bir kaba aktarılarak 3 su bardağı su eklenerek 10 dk bekletilir.Ya da tülbent bezi geçirilmiş bir kaba döküp öyle bekletilir.


Bezin uçlarından tutup süzülür.Üzerine 7 su bardağı su dökülerek tüm rengini vermesi sağlanır.
 Buzdolabında bekletilerek soğuk servis edilir...Afiyet şifa olsun...

ALTERNATİF :
  •  Ekleyeceğiniz su miktarını 1 bardak azaltıp maden suyu ekleyerek gazoz tadı verebilirsiniz.
  • Mutfak robotuna eklediğiniz portakal ve şekere 10-15 yaprak taze nane ekleyerek nane aromalı portakal suyu oluşturabilirsiniz.
  •  Limon , greyfurt , mandalina suyu ekleyerek tadını zenginleştirebilir bu esnada suyu ve şekeri fazlalaştırabilirsiniz.
NOT:

Sağlığa ciddi derecede zararları olan Mono Sodyum Glutamat ( kısaca MSG )  , Glutamıc Asit , Glutamin ve en bilinen adı ile Çin Tuzu ya da Limon Tuzu...( E 621 )
Bu zararlı madde meyve suyuna eklendiğinde görünümü berraklaştırarak tortulaşmasını engelliyor ve tadını daha lezzetli algılamamız için beyine hasar veriyor.Bu zararlı maddeyi tarifimize eklemeden katkı maddesiz portakal suyumuzu hazırladık.Katkı maddesiz olduğundan dolayı , berrak görüntüsünün kaybolmaması ve tortulaşmaması için gün içinde tüketmenizi öneririm.

Şimdi Limon Tuzunun zararlarından maddeler halinde bahsederek bu konuda bilinçlenip çevremizdekileri de uyaralım.


  • Glutamat maddesi tüketildiğinde retinadaki ( ağ tabaka ) hücrelere saldırdığını ve görme yeteneğini azalttığı bilim adamları tarafından söyleniyor.
  • Tat alma duyusunu etkiliyor.Neredeyse tüm hazır gıdalara katılan bu zehirli madde ağzımıza attığımız ilk yemekle birlikte tat alma duyusunu harekete geçirerek beyne ilk sinyali veriyor.Tadı oluşturan madde ağzımızda kaldığı sürece sinyallerin seviyesine göre duyarlılık düşüyor.Ve buna bağlı oluşan hasarla birlikte normal besinlerden tat alamama ve tercih edilmeme gibi bir durum söz konusu oluyor.Tat alma duyumuzu hassaslaştırarak katkı maddesiz olan yemeklerdeki lezzeti algılayamamamızı sağlıyor.Bundan dolayı MSG li gıdalar ( limon tuzu eklenen gıdalar) daha fazla tüketiliyor.
  • Çocuklarda büyüme hormonunun baskılanmasına neden oluyor.
  • Her lokmanın ilk lokmaymış gibi algılanmasına neden olduğundan yağ birikimi ve doyma mekanizmasında bozukluk sağladığından obeziteye sebep oluyor.
  • Nörotiksin bir madde olan Limon tuzu ( MSG ) sinir hücrelerine zarar veriyor.
  • Pankreas hasarı , insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet gelişimine neden oluyor.
  • Böbrek ve karaciğerde hasara yol açıyor.
  • Merkezi sinir sistemi tahribatına bağlı olarak Alzheimer , Parkinson , Huntington hastalıkları ve sara ( epilepsi ) neden oluyor.
  • Hamilelerde plasenta bariyerini geçerek bebeklerinde aynı etkilere maruz kalmasına neden oluyor.
  • Anne karnındaki bebeklerde ve en az 2 yaşına kadar olan çocuklarda kansorejen özelliği olabileceği tespit edilmiştir.
Fazla miktarda alınması sonucunda oluşabilen reaksiyonlar
  • Bulantı
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Terleme
  • Boyun arkasında yanma
  • Göğüste sıkışma
  • Astımlı hastalarda ağır astım atakları
Bu zararların hepsi çok sayıda çalışmayla kanıtlanmış ve bununla ilgili bir rapor Dünya Sağlık Örgütüne sunulmuştur.


”……Yiyiniz içiniz fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez .” Araf / 31

ESEN KALIN.

___________________
” Bu sitedeki Fikir ve Sanat Eserleri , 5846 sayılı kanun ile gerek cezai gerekse hukuki düzenlemelerle korunmaktadır.
 Tariflerin ve fotoğrafların sahibi www.ascimutfakta.com dur.
Bu nedenle sitedeki içerikler izinsiz kopyalanamaz , alıntı yapılamaz ”
İletişim adresi: info@ascimutfakta.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder