18 Şubat 2015 Çarşamba

ETLİ LAHANA SARMASI ( Ustasından Yöresel )

                                                           

                       
   

MALZEMELER
  • 500 gr dana eti
  • 1 kg.kara lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 büyük boy soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon ( isteğe bağlı )
  • Orta boy kemik
HAZIRLANIŞI

Lahanaların yaprak kısımları yıkanıp yumuşayana kadar pişirilir.Piştikten sonra soğuk dökülerek süzülür.Pirinç ayıklanıp yıkanarak süzülür.Soğanlar minik minik doğranır.
Bir kaba malzemelerin hepsi eklenerek yoğrulur.
Sıra sarmada ;) Karadenizlilerin meşhur yemeği olan sarmanın sarılmasının da bir usülü var.
Bir Karadenizli olarak bu şekilde bir türlü saramadım ...
Okadar da annemden kopya çektim  ;) 
Sizler için sarma şeklini resimledim ...Bu şekilde sarabilirseniz bravo size :)))
El içinde bu şekilde çabucak sarılan sarmanın tadı daha başka :)
 Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun...
Sarılan sarmalar derin bir tencereye alınır .Başka bir tencerede kemik kaynatılır.( yaklaşık 30- 45 dk )
Kemik suyu sarmaların üzerini örtecek miktarda dökülür.
 Dağılmaması için ısıya dayanıklı bir tabak ters çevrilerek sarmaların üzerine yerleştirilir.
Ocağın altı yakılarak orta ateşte kapağını kapatıp pişirilir.
Bu işlemi uygulamadan önce su seviyesini ve tuzunu kontrol etmenizi öneririm.Piştikten sonra dilerseniz salçalı sos ile sunum yapabilirsiniz...İşte bizim en meşhur yemeğimiz :)
 Afiyet şifa olsun...Esen kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder