18 Şubat 2015 Çarşamba

KRALİÇE TRİLEÇE ;)





                                                










Trileçe zor bir tatlı olarak görünse de püf noktasını bilenlerin kolayca yapabileceği , bir dilimle yetinilemeyen hafif bir tatlıdır…
 Balkan coğrafyasından özellikle Arnavutluk’tan mutfağımıza gelen bu tat , Türk geleneksel  tatlıların Kraliçesi niteliğinde desem abartmış olmam sanırım :)
Arnavutların bu meşhur tatlısının sırrının kekinde olduğunu söyleyenler var…
Trileçe’ de  koyun , keçi , inek sütü olarak 3 farklı süt çeşidi kullanıldığı da söyleniyor…

Bu kadar bilgilendirmeden sonra tatlımızın yapım aşaması için kekine özen gösteriyoruz :)
3 süt bulamasakta süt ve kremamızla aynı tadı yakalamaya çalışacağız :)



Malzemeler
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Sosu için
  • 1 paket krema ( 200 ml )
  • 5 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı şeker
Karamel için :
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı sıcak su

HAZIRLANIŞI

Öncelikle yumurtaların sarısı ile beyazı ayrılır.
Yarım su bardağı şeker ile sarısı, yarım su bardağı şeker ile beyazı çırpılır.

Derin bir kaba iki karışım da dökülür. Süzgeç ile elenmiş un kabartma tozu ve vanilya eklenerek aynı yönde çevirerek yavaşça köpüğü sönmeden karıştırılır.


 Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 160 derecede yaklaşık 40 – 50 dakika pişirilir. Piştikten sonra soğuması beklenir.


( Buzdolabında soğutabilirsiniz )
Soğuduktan sonra dökeceğimiz kremayı çekmesi için kürdan ile delikler açılır, dilimlenerek kesilir..
Süt, şeker, krema karıştırılarak  kaynatıp soğutulur, kekin üzerine dökülür. ( bol sütlü tercih ettiğim için yaptığım tarifi yazdım , dilerseniz şekeri de arttırıp sütü azaltabilirsiniz )
Şeker, kalın yüzeyli bir tavada ,( ara sıra tavayı sağa sola eğerek ) eritilir. Şekerin çoğu eridiğinde tahta kaşıkla karıştırılarak tamamının erimesi sağlanır.Kehribar renginde olduğunda , sıcak su dökülüp karıştırılarak böylece kıvam alması sağlanır.Hazırlanan karamel ,   şerbeti dökülmüş kekin üzerine dökülür.

( Daha detaylı bilgi için  ''Şeffaf karamel nasıl yapılır ? '' tarifimize bakabilirsiniz )


Biz çok beğendim umarım siz de beğenirsiniz :)
NOT: Tarifteki ölçü  küçük boy borcam tepsi içindir.


TARİFLERİMİZİN KOPYALANIP ŞAHISA AİT OLARAK YAYINLANMASI YASAKTIR.
ANCAK SAYFAMIZDAN BEĞENİP PAYLAŞIMDA BULUNABİLİRSİNİZ...
EMEĞE SAYGI GÖSTERECEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ..

Bizi http://ascimutfakta.blogspot.com.tr/   www.facebook.com/ascimutfakta/timeline sayfamızdan takibe alıp yeni tariflerimizden haberdar olabilirsiniz..

 Bizi takip etmeyi unutmayın...Esen kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder