31 Mart 2015 Salı

ORJİNAL SARAY MUHALLEBİSİ



Kalori miktarını öğrenmek için tıklayın











 Öncelikle Muhallebinin tarihçesini sizlerle paylaşayım :)

Muhallebi , saray mutfağından hem sade hem tavuk göğüslü olarak hazırlanan bir tatlıymış.İsmini meşhur bir Abbasi aristokratından alan muhallebi , ilk zamanlarda etli , pirinçli ,ballı ve safranlı bir yemekmiş.Sonraları içine et ilave etmek isteğe bağlı olmaya başlamış.

Fatih Sultan Mehmet tavuk göğüslü türü severmiş.Yakın zamanda Tavuk göğsü tatlısını da sizlerle paylaşacağım. Fatih Sultan Mehmet'e hazırlanan tatlı her zaman süt ve pirinç ununa ilave olarak tavuk etiyle hazırlanırmış.15.Yüzyıl Osmanlı hekimi Şirvani'nin kitabında , biri etli biri etsiz 2 tarif bulunurmuş, etsiz olan pişirilip sahanlara konulduktan sonra biraz tereyağı , gül suyu ve pudra şekeri dökülürmüş.

Muhallebi , sarayda bayramlar ve elçi ziyafetleri için yapılan gözde tatlılar arasındaymış.Bir süre sonra muhallebi , sokaklarda , mesirelerde ve hamamlarda satılmaya başlamış.Sokakta satılan muhallebinin üzerine gül suyu ve pudra şekerinden başka bal veya pekmez gezdirilirmiş.

Batılı gezginler , kendi mutfaklarından ' blanc mange ' adıyla yapılan muhallebi benzeri tatları bildiklerinden , Türkiye' de yapılan bu farklı türü de çok beğenmişler.19.yüzyıl sonuna ait bir İngilizce yemek kitabında, '' Ramazan Pastası '' adıyla , üzerine gülsuyu veya yasemin suyu dökülen ''Türk usulü'' bir muhallebi tarifi bulunurmuş.Muhallebiyi gülsuyu , bal ve pekmezli denemedim ama lezzetini merak ediyorum.Muhallebiyi bir kez de saray tariflerindeki gibi deneyip nostalji tatlara bir ulaşmalıyım ;) Sonuç güzel olursa sizlerle de paylaşırım.

Saray muhallebisi demişken herkesin bildiği meşhur Saray Muhallebicisini de unutmuyoruz.Bu meşhur muhallebiyi Sübye adı verilen pirincin boza kıvamındaki sütü ile hazırlıyorlarmış. Pirinç bu iş için imal edilmiş el yapımı taş değirmenlerde su ile öğütülüp süzülerek sübye olarak imal ediliyor.Çok az işletme tarafından uygulanan bu klasik yöntemden dolayı temin etmek oldukça güç...Biz de biraz pratik olması açısından  onun yerine pirinç unu ve nişasta kullandık.Sübye bulabilirseniz tarifi pirinç unu ve nişasta kullanmadan sadece 50gr sübye ile hazırlayın.

Muhallebi , Tavuk göğsü , Kazandibi ve Sütlaç gibi temel sütlü tatlılarda o eskiden beri bildiğimiz güzel , klasik tadı bize Sübye sağlar.Yani işin sırrı Sübyededir.Buna ilaveten manda sütü de kullanılıyor...Bu kadar bilgilendirmeden sonra tarifimize geçelim :)



     .


MALZEMELER

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta ( tepeleme )
  • 1 yemek kaşığı pirinç unu
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 su bardağı süt ( isteğe bağlı yarısı manda sütü )
  • 1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI

Orta boy tencereye yağ , un, nişasta , pirinç unu eklenerek kısık ateşte tereyağı eriyene kadar karıştırılır.Süt azar azar eklenip çırpma teli ile karıştırarak topaklanması önlenir.
Kaynama noktasında şeker ilave edilerek 3-4 dk. pişirilir.Piştikten sonra ocaktan alınır vanilya eklenir.
Özellikle Mutfak robotunda 20-25 dk çırpılır.Su ile ıslatılmış küçük boy cam tepsiye dökülerek 1 gece buzdolabında bekletilir.Ertesi gün dilimlenerek servis edilir...Afiyet şifa olsun..


Değişik şekillerde sunum hazırlayabilirsiniz...



Görüş ve önerileriniz için yorum bırakabilirsiniz...




TARİFLERİMİZİN KOPYALANIP ŞAHISA AİT OLARAK YAYINLANMASI YASAKTIR.
ANCAK SAYFAMIZDAN BEĞENİP PAYLAŞIMDA BULUNABİLİRSİNİZ.
EMEĞE SAYGI GÖSTERECEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ..


sayfamızdan takibe alıp yeni tariflerimizden haberdar olabilirsiniz...
ESEN KALIN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder