23 Mart 2015 Pazartesi

TANTUNİ ( Mersin Usulü )





Tantuni Mersin 'e ait bir dürüm çeşididir.Bu tadın Türkmenlerden geldiği de söylenir.

Rivayete göre fakir yemeği olarak bilinen tantuni ucuz olması için bolca akciğer ile karıştırılmış et ve yağdan yapılırmış...

Günümüzde tüketilen tantuni 2 çeşit et ile yapılıyor.Sadece et içeren dürüme biftek , hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme tantuni deniyor.

Tantunicilerde öğün ısmarlarken bu ayrıntıyı göz önünde bulundurmakta fayda var...

Ancaak şimdi sizlere sunacağımız Mersine has meşhur tantuni tarifi ile bu nefis dürümü evde hazırlamanın mutluluğu içinde olacaksınız :)

Tantuniyi çok farklı çeşitlerde hazırlayanlar var ...Tavuklu , kıymalı , etli , biberli....
Damak tadınıza göre malzemeleri arttırıp eksiltebilirsiniz...

Malzemeler
  • 500 gr dana eti ya da kıyma
  • 2 orta boy beyaz soğan
  • Taze soğan  ( isteğe bağlı )
  • Domates
  • Maydanoz
  • Kırmızı toz biber ya da pul biber
  • Sumak ( özellikle )
  • Sıvı yağ 
  • Tuz
  • Somun , açık ekmek , lavaş

HAZIRLANIŞI

Öncelikle eti minik kuşbaşı halinde doğrayalım.Derin bir tavaya ekleyerek üzerine geçecek miktarda su ilave edelim.İyice pişsin.Piştikten sonra suyunu bir kaba aktaralım.

Beyaz soğanı yarım halka şeklinde ince ince doğrayıp sumak ve tuz ile ovup karıştıralım... Taze soğan ve maydanozları ince ince doğrayalım.Domatesleri yarım halka şeklinde ince ya da minik küp küp doğrayalım.

Pişen etlere sıvı yağ , kırmızı toz biber ya da pul biber ile tuz ekleyip kavuralım arada bir,  kaba aktardığımız et suyundan ekleyelim ki kavrulan etler çok sertleşmesin hem de üzerine ekleyeceğimiz lavaş buharda yumuşasın...Kıymalı hazırlayacaksak az su ile aynı işlemi uygulayarak hazırlayalım...
( ben soğanları kıyma ile kavurdum siz pişirmeden de ilave edebilirsiniz )




Hazırladığımız lavaşı yumuşaması ve yağlanması için etlerin üzerine 4-5 saniye örtelim.Lavaşa hazırladığımız malzemeleri ekleyerek rulo şeklinde saralım...



Yanına bol köpüklü ayran, acı biber turşusu  vs.. ile  servis edelim..
.Tercihen sıcak tüketilmelidir...

Tantuninin özelliği acılı , yağlı , domates , soğan ve maydanozlu olmasıdır...Dilerseniz çeşitli baharatlar ile doğranmış yeşil ve kırmızı biber ekleyebilir soğansız acısız hazırlayabilirsiniz.



Kıyma , domates , soğan , maydanoz ve acılı...

Lavaş için '' Evde lavaş yapımı '' tarifimize bakabilirsiniz...Afiyet şifa olsun....


Görüş ve önerileriniz için yorum bırakabilirsiniz...



TARİFLERİMİZİN KOPYALANIP ŞAHISA AİT OLARAK YAYINLANMASI YASAKTIR.
ANCAK SAYFAMIZDAN BEĞENİP PAYLAŞIMDA BULUNABİLİRSİNİZ.
EMEĞE SAYGI GÖSTERECEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ..


www.facebook.com/ascimutfakta/timeline
sayfamızdan takibe alıp yeni tariflerimizden haberdar olabilirsiniz...

                                                                      ESEN KALIN....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder